Cuprins
Zona Dobrogei este împânzită de castre și vestigii romane, mai bine sau mai puțin valorificate din punct de vedere turistic. În articolul de față vei descoperi informații și povești interesante despre Cetatea Halmyris – vestigiul roman de lângă Dunăre!
- Istoria sitului arheologic de la Halmyris
- Particularitățile inedite ale cetății Halmyris
- Ce activități turistice mai poți face în zonă
Istoria sitului arheologic de la Halmyris
De istoria sitului arheologic de la Halmyris, din comuna Murighiol, județul Tulcea, se leagă prezența unei importante flote romane.
Înaintea marinarilor romani care au ajuns și s-au stabilit aici, dovezile arheologice atestă existența unei necropole getice.
Prin urmare, Halmyris a fost populată înainte de sosirea romanilor. Numele de Halmyris este dat de grecii care au locuit aici, în zona Pontului Euxin, numele antic al Mării Negre care, în acele vremuri, se afla la numai 3 km distanță de cetatea Halmyris!
În prezent, situl arheologic de la Halmyris este într-un proces îndelungat de cercetare. Primele lucrări arheologice au început în anii 1980, iar stadiul acestora ar fi la doar 20-30% din total. Totodată, există și un plan de restaurare a locului în scopul valorificării și punerii acestuia pe lista de obiective turistice ale Dobrogei.
În continuare, te invităm să descoperi particularitățile cetății Halmyris.
Particularitățile inedite ale cetății Halmyris
Particularitățile cetății Halmyris sunt, după cum vei afla imediat, cât se poate de interesante pentru istoria țării noastre. În cele din urmă, sunt informații pe care merită să le cunoști înainte de a face o plimbare în timp, prin vremurile romano-bizantine.
Unde este localizată Cetatea Halmyris
Cetatea Halmyris este localizată între satul Murighiol și satul Dunavățu de Sus, pe raza comunei Murighiol, din județul Tulcea. Din orice parte ai porni, distanța este aproximativ egală între cele două sate. La Halmyris se poate ajunge pe cale rutieră, pe drumul județean 229L.
Vestigiu roman între două lacuri
În prezent, Cetatea Halmyris este amplasată lângă două lacuri sezoniere, Rotundu Mic și Rotundu Mare. De asemenea, fluviul Dunărea se află la 2 km de Halmyris. Este vorba de brațul Sf. Gheorghe.
În Antichitate, aici au existat două lacuri sărate care ar fi format un golf. Denumirea de „Sărătura” de la Murighiol are legătură cu aceste vechi areale hidrografice.
Să vorbim puțin și despre colinele din jurul cetății Halmyris. Marinarii romani ar fi construit în zonă și o așezare civilă: Satul Corăbierilor sau Vicus Classicorum. Așezarea era poziționată în partea de sud-est a cetății, pe Dealurile Dunăvățului. În prezent, drumul județean desparte Satul Corăbierilor de Cetatea Halmyris. Din păcate, din lipsă de fonduri, cu toate că există suficiente indicii, zona încă nu a fost săpată pentru a fi descoperite locuințele antice ale romanilor.
Halmyris, cetate-port cu turnuri de apărare
În Antichitate, Dunărea curgea chiar pe lângă cetatea Halmyris, prin urmare aceasta a avut și un statut de cetate-port.
Cetatea Halmyris, denumită de romani Salmourus, cu referire la lacurile cu apă sărată de lângă ea, avea o poziție strategică importantă, iar romanii au valorificat acest detaliu. Cu alte cuvinte, la începutul secolului II d.Hr., aici își îndeplinea activitățile o însemnată flotă romană dunăreană, Classis Flavia Moesica.
Inițial, forma cetății a fost rectangulară, cu patru intrări, câte una pentru fiecare punct cardinal. Romanii au dezvoltat cetatea, care a ajuns să arate ca un scut, cu laturi alungite și un „vârf” îndreptat spre Dunăre.
Se consideră că cetatea a avut nu mai puțin de 14 turnuri de apărare, majoritatea sub formă de movile, care se aflau în exterior, în jurul fortăreței. La interior existau 6 turnuri folosite pentru depozitarea alimentelor și a muniției. Se pare că nu toate au reușit să fie finalizate. Totodată, clădirea impozantă din centrul cetății era, cel mai probabil, reședința comandantului.
Poarta de nord a cetății asigura accesul dinspre Dunăre. Astfel, până la colmatarea Dunării, s-a configurat ca o zonă de acces pietonal, pe unde soldații cărau proviziile provenite de pe corăbii.
Cetatea Halmyris avea și alte roluri în afară de cele militare. De exemplu, era un centru producător de ceramică, unul dintre cele mai mari din Dobrogea.
Ultimii locuitori ai cetății, între secolele IV și VII d.Hr., au fost bizantinii. De altfel, ei au revenit și la vechea denumire a locului, Halmyris.
👉 Fără îndoială, prin excursii cu barca vei putea admira spectacolul naturii din Delta Dunării. Ai la dispoziție aventuri pe apă pentru fiecare, în funcție de durată și preferințe.
Barăcile soldaților
Garnizoanele de soldați romani erau stabilite în structuri asemănătoare unor barăci. Sunt patru astfel de structuri, organizate în partea vestică a zidului de incintă a cetății Halmyris. Ele au fost ridicate pe fundații care, se pare, aparțineau altor structuri mai vechi, iar construcția în sine a fost realizată din piatră și cărămizi. S-a folosit o tehnică de construcție tipic romană.
Termele romane
Termele reprezentau o activitate socială pentru romani, așadar ele nu lipsesc din cetatea Halmyris. Deși au fost descoperite târziu, după anii 1980, băile romane s-au păstrat bine. Spre deosebire de alte locuri, unde existau ape termale, aici romanii erau nevoiți să încălzească apa.
Regăsim trei bazinete: un „tepidarium” (bazinul cu soba de încălzit), un „caldarium” (bazinul de apă unde făceau baie) și un „frigidarium” (bazinul de apă rece, comun cu sauna).
Basilica episcopală
În anul 2001, au fost dezvăluite ruinele unei basilici creștine. Basilica a fost construită undeva în secolul IV, după ce Imperiul Bizantin a fost creștinat. De altfel, la intrarea în cetate, undeva în partea stângă, bizantinii au conceput un fel de bazin folosit pe post de cristelniță pentru botezul creștinării.
Sub altarul acestui lăcaș religios era o criptă încuiată, în interiorul căreia s-au descoperit moaștele a doi martiri creștini, preotul Epictet și monarhul Astion. Sunt considerați doi martiri foarte importanți, care au răspândit creștinismul până în această zonă a Dunării.
Drept recunoaștere, a început construirea Mănăstirii Halmyris. Se dorește a fi cea mai mare catedrală din Dobrogea, cu două hramuri: Sfinții Mucenici Epictet și Astion – 8 iulie – și Sfinții Montanus și Maxima – 26 martie.
În interior se regăsesc raclele moaștelor celor doi martiri descoperiți aici, având statutul de cele mai vechi sfinte moaște din țara noastră!
Vizitarea cetății Halmyris
Vizitarea cetății Halmyris se poate face contra cost, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Conform ICEM – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea –, prețul unui bilet este de 6 lei/adult, respectiv 3 lei/preșcolar, elev, student sau pensionar.
Întrucât cetatea nu se află într-o stare foarte bună de conservare, cu semne de degradare și pietre căzute, trebuie să mergi cu atenție pe potecile turistice din interiorul ei.
Nu rata muzeul cetății Halmyris, unde vei putea vedea ulcele antice, amfore, pietre funerare și alte artefacte descoperite în acest sit arheologic.
👉 Îți sugerăm să te bucuri de natură în ritmul tău. Fie că vrei pe apă, fie că vrei pe uscat, descoperă experientele din Delta Dunarii!
Ce activități turistice mai poți face în zonă
Pe lângă vizitarea sitului arheologic Halmyris, mai poți face câteva activități interesante, în funcție de preferințe. Pentru asta este ideal să ai o mașină cu care să parcurgi rapid distanțele rutiere care leagă principalele obiective și atracții turistice ale acestei zone din Dobrogea. Uite câteva recomandări de locuri pe care le poți lua în considerare:
Murighiol
Satul Murighiol, aflat la puțin peste 3 km de Halmyris, are deschidere directă către paradisul natural al Deltei Dunării.
Aici sunt câteva locuri foarte frumoase unde poți înnopta sau servi un prânz tradițional pescăresc. Dacă, însă, nu ai foarte mult timp la dispoziție, poți face o plimbare pe faleza Murighiol, cu vedere spre lacul cu același nume. În măsura în care timpul îți permite, poți să descoperi Delta Dunării printr-o plimbare cu barca.
Sf. Gheorghe
De la Murighiol se poate ajunge la Sf. Gheorghe. Distanța se parcurge cu bărci rapide și durează cam 50 de minute.
În Sf. Gheorghe te vei putea bucura de o plajă sălbatică, de rezervații naturale cu faună și floră unică, de gastronomie haholească și de posibilitatea de a face excursii spre alte locuri deosebite din Deltă, cum ar fi pădurea Caraorman sau satul Crișan.
👉 Locul tău de cazare este la Dolphin Camping. Poți alege o căsuță cu tot ce ai nevoie sau un loc de camping în aer liber!
Tulcea
Revenind la căile rutiere, de la Halmyris până în orașul Tulcea sunt aproximativ 50 de km de condus. Drumul este de-a lungul satelor pescărești care sunt mărginite de paradisul Deltei Dunării, respectiv de brațul Sf. Gheorghe.
Tulcea este un oraș antic, dezvoltat pe un relief colinar atractiv. Vei observa, așadar, urcușuri și coborâșuri care caracterizează „orașul celor 7 coline”. Cele mai importante obiective sunt Faleza Dunării, Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, Monumentul Independenței, parcul și lacul Ciuperca sau Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea, aflat chiar la ieșire din oraș.
👉 Călătorești dinspre sau înspre aeroport? Simplifică-ți călătoria și inchiriaza un autoturism la prețuri avantajoase.
Sarichioi – Lacul Razim – Insula Popina
O altă idee de traseu interesantă ar fi să ajungi în satul tradițional pescăresc Sarichioi.
Din localitatea Agighiol, care te conduce și spre Tulcea, poți urma acest traseu. În drum spre Sarichioi vei putea vedea imensul Lac Razim și Insula Popina – singura insulă stâncoasă a României, care poate fi vizitată doar în scop științific.
În Sarichioi, fă neapărat o plimbare prin portul satului și descoperă casele lipovenești și cupolele aurite ale bisericilor.
Cetatea Enisala
Nu în ultimul rând, poți face o vizită la cetatea Enisala – cea mai bine conservată cetate din Dobrogea.
Este aproape de Sarichioi, la 10 km distanță, prin urmare merită să mai conduci puțin pentru a vedea panorama frumoasă de aici. Cetatea Enisala are origini genoveze, având un turn principal cu arcadă ce se înalță pitoresc în văzduh.
În concluzie, cetatea Halmyris ascunde multe povești și informații interesante, poate nebănuite la prima vedere. Pune-o pe listă și exploreaz-o împreună cu alte locuri frumoase din ținuturile Dobrogei!
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock