Dobrogean sau vizitator, trebuie să treci Hârșova pe lista locurilor văzute măcar o dată în viață. Dacă ți-au plăcut Cazanele Dunării, vei fi fascinat și de peisajul pe care fluviul îl creează aici, în această zonă: chiar dacă este departe de munte, îți oferă un relief neașteptat. Aici, milioanele de ani își spun povestea în sedimente sculptate de ape.

În continuare, vei afla ce ai de văzut în Hârșova și unde te pot duce drumurile de aici, pentru a cunoaște această parte încărcată de istorie a Dobrogei, dar și pentru a te bucura de frumusețile naturale unice și de momente de relaxare care-ți vor energiza toată ființa. Te invităm să cunoști orașul de pe malul Dunării, la 70 km de Constanța, cât și împrejurimile sale cu podiș, păduri și stânci abrupte ce coboară în mare.

  • Hârșova Constanța – O istorie milenară, marcată puternic de epoca romană
  • Dunărea și malurile cu „palate de piatră” de la Hârșova
  • O ieșire la pescuit, la băi sau explorat
  • Obiectivele culturale ale locului, oază de spiritualitate și prilej de relaxare
  • Cui îi este recomandată o excursie la Hârșova?
  • Alege o cazare cu farmec, la Dunăre


Hârșova Constanța – O istorie milenară, marcată puternic de epoca romană

Hârșova pe hartă

Hârșova pe hartă

Istoria așezării se întinde pe nu mai puțin de 7.000 de ani, cu mărturii arheologice din neo-eneolitic. Liniștea din prezent a locului îndeamnă la recreere și nicidecum nu duce cu gândul la trecutul Hârșovei ca fost punct strategic de apărare și centru de comerț.

Ca așezare urbană, Hârșova are o existență estimată la mai bine de 2.000 de ani și este unul dintre cele mai vechi orașe din România. Începuturile sale sunt legate de ocupația romană în Dobrogea – în secolul I d.Hr., a fost construită cetatea Carsium, în scop de apărare a graniței constituite de Dunăre. Astăzi, ruinele sale sunt un important obiectiv turistic, atractiv pentru pasionații de vestigii, dar nu numai.

Merită să faci oprire la cetate și în Hârșova, în orașul ce a găzduit, de-a lungul secolelor, români, greci, turci, tătari și mulți alții, fiecare lăsându-și amprenta în tradiții, obiceiuri, meșteșuguri sau gastronomie.

În zonă s-a făcut comerț intens între popoare, s-au dat lupte și s-au scris destine. Datorită amplasării strategice la fluviu, așezarea a avut statutul de oraș încă din antichitate. Romanii au profitat de expansiunea imperiului și de oportunitățile oferite de Dunăre, dar și de Marea Neagră, astfel dezvoltând și întărind în mod repetat cetatea și portul.

Rămășițe ale Cetății Carsium, la Dunăre

Dunărea și malurile cu „palate de piatră” de la Hârșova

Îmbină istoria veche cu frumusețile unei naturi tipic nord-dobrogene, binecuvântate de cursul domol al Dunării spre vărsare. Descoperă o zonă de o mare frumusețe și unicitate, potrivită pentru plimbări, dar și pentru pescuit și activități acvatice. 

Poți face o plimbare pe o barcă cu motor sau într-un caiac, pentru a vedea „palatele de piatră” de pe malul dintre Hârșova și Ghindărești – formațiuni pe care probabil nu te așteptai să le întâlnești într-un peisaj predominant domol, cum este cel dobrogean.

Zona ce înconjoară cetatea este cunoscută ca și Canaraua Turcească, o rezervație naturală cu un peisaj sălbatic spectaculos, format din stânci drepte, înalte de 30 de metri. Aceste formațiuni geologice unice conțin urme vizibile de animale marine din Jurasic. Tot aici găsești Peștera de sub Canara.

Pe lângă aceste atracții de bază, pentru iubitorii de natură sunt recomandate și următoarele:

  • Rezervația Celea Mică;
  • Canaraua Țigănească;
  • Moșul și Baba;
  • Insula 23 August;
  • Piatra cu Copac;
  • Cocoșatul;
  • Veriga;
  • Dealul Băroi.

O ieșire la pescuit, la băi sau explorat

Mulți pescari ce nu și-au permis de fiecare dată să ajungă în Delta Dunării au fost foarte mulțumiți de varietatea și de condițiile oferite de Hârșova.

Se poate pescui atât în Dunăre, cât și în bălți special amenajate, iar ca pradă poți avea parte inclusiv de pești răpitori. Interesează-te în prealabil de regimul apei din zonă atunci când îți alegi un loc de pescuit.

Cei ce se aventurează mai încolo de oraș, în lunca Dunării, au parte de spectacolul oferit de numeroasele specii de păsări ce trăiesc aici. În afara agitației lor, liniștea locului pare ruptă din rai. Dacă ai răbdare, poți observa specii ca potârnichea, cormoranul, rața și gâsca sălbatică, barza sau stârcul în mediul lor natural.

Pentru un moment de sănătate și relaxare, la 2 km de oraș se află Băile Puturoasa, cu mari beneficii, cunoscute încă din vremuri antice. Deși nu este un loc amenajat, este căutat de localnici și turiști pentru apele mezotermale sulfuroase.

Astfel de ape bogate în sulf combat durerea, inflamația, ajută articulațiile și diminuează tulburări ale organelor interne, induc vasodilatația și au chiar un efect sedativ la nivelul întregului organism.

Pentru o mulțime de idei de explorare și petrecere a timpului liber în Delta Dunării și în împrejurimi, consulta acest ghid detaliat și alege experiența potrivită pentru tine.

O plimbare cu barca în Deltă

O plimbare cu barca în Deltă

Obiectivele culturale ale locului, oaze de spiritualitate și prilej de relaxare

Astăzi, cel mai important obiectiv deschis turiștilor este Cetatea Carsium, căruia i se alătură Muzeul Carsium, Geamia Sultanului Mahmut, Piața 1 Decembrie, cu Primăria și Căminul Cultural din oraș. Pe lângă acestea, aventurierii mai pot ajunge la obiective aflate la mai mare distanță de Hârșova, ce vor fi prezentate mai jos.

Cetatea Carsium, impunătoare și astăzi

Cetatea Carsium, nucleul indisputabil al zonei

Cetatea fortificată din piatră și cărămidă a fost inițial o cetate romană, apoi romano-bizantină, iar în prezent se înfățișează sub forma unor fortificații medievale. Construită în timpul împăratului Vespasian și întărită cu ziduri de către împăratul Traian, este așezată pe un promontoriu stâncos, pe malul Dunării.

Una din multele reconstrucții ale cetății Carsium a fost ordonată de însuși Împăratul Constantin cel Mare și se bănuiește că, în secolul al XII-lea, a fost chiar și sub administrație genoveză. Anual, cetatea este vizitată de până la 10.000 de turiști.

Deși în mare parte ruinată, păstrează fragmente impunătoare precum „Turnul Comandantului”, de peste 9 m înălțime, iar la Dunăre monumentalul zid de 40 m lungime, unde a dăinuit portul antic vreme de 18 secole.

Mănăstirea Dervent și crucile vindecătoare ieșite din pământ

Printre obiectivele cu specific cultural ale locului, la loc de cinste stă Mănăstirea Dervent (40 km de Hârșova), cunoscută în toată țara pentru viața spirituală a locuitorilor săi și pentru preparatele culinare și de leac fabricate de aceștia. Istoria sa se pierde în negura vremurilor.

De asemenea, se vorbește și de crucile de piatră din acest loc, care ar avea puteri tămăduitoare.

Sfintele cruci din piatră, făcătoare de minuni, sunt o realitate a locului. Preoții de aici spun că acestea nu sunt făcute de om, ci cresc din pământ. Bolnavii ce vin aici sunt lăsați să doarmă câteva nopți în preajma crucilor și pleacă vindecați. Una dintre cruci este vindecătoare pentru animalele ce se priponesc aici.

Cetatea Enisala, loc demn de platou de filmare

Cetatea medievală Enisala, aflată la 91 de km distanță, este preferata vizitatorilor Dobrogei, printre altele și prin prisma amplasării la înălțime. Situată pe un deal calcaros, oferă o priveliște spectaculoasă către Lacul Razim.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, cetatea medievală este atribuită negustorilor genovezi, care la un moment dat au pus monopol pe navigația din Marea Neagră. Poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul 9:00 – 17:00.

Descoperă totul despre Cetatea Enisala, cândva situată la întâlnirea Orientului cu Occidentul! Află mai multe despre istoria locului, structură, curiozități și evenimente din prezent.

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Cui îi este recomandată o excursie la Hârșova?

Întreaga regiune este potrivită turiștilor dispuși să se abată de la drumurile clasice pe litoral și să se bucure de mare și de natură în alte moduri, fără agitație și delectându-se cu un alt gen de peisaj, mai sălbatic, cu vestigii care te transpun în alt timp.

Este recomandată celor care vor să se relaxeze pe plaje fără turiști și terase, să guste crâmpeie de istorie veche și să meargă în ritmul lor de la un obiectiv la altul. Aici poți găti un pește prins de tine, poți face un drum lejer cu barca pe Dunăre sau zăbovi în ape termale sulfuroase, de folos în afecțiunile reumatismale.

Vino în vizită la Hârșova și cutreieră Dobrogea, pentru a te conecta la diversitatea istoriei noastre, cât și la o natură în starea ei sălbatică, strălucind de apele Dunării și marcată de formațiuni calcaroase de mare frumusețe.

Vedere aeriană a țărmului Dunării în Dobrogea

Alege o cazare cu farmec, la Dunăre

Cel mai adesea, turiștii vin să stea pe aceste meleaguri cu cortul și cu autorulota, însă în zonă există și spații de cazare convenționale, tot mai multe la număr. Acestea includ opțiuni de cazare în regim hotelier, care se ocupă repede. Din Hârșova poți lua autocare ce merg în Deltă, unde oferta este mult mai generoasă.

Îți prezentăm optiuni de cazare confortabile în Sfântu Gheorghe, de unde să poți explora atât înspre Hârșova Constanța, cât și înspre Tulcea și Delta Dunării!

Cazare la căsuțe în Dobrogea - Dolphin Camping

Cazare la căsuțe în Dobrogea - Dolphin Camping

Venind cu mașina, te poți aventura spre nord, la gurile de vărsare, unde te așteaptă Green Dolphin Camping. Aici poți sta cu toată familia la cort sau la căsuțe de lemn ca în basme. 

Creează-ți propria poveste și trăiește-ți vacanța în stilul tău! Devino unul din cei care au vizitat Hârșova și Delta Dunării și au promis că se vor întoarce cât mai curând.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Dolphin Camping.