Cuprins
- 1 Particularitățile geografice și istorice ale Lacului Razim
- 2 Complexul lagunar Razim-Sinoe: lagunele și alte componente naturale
- 3 Care sunt speciile de floră și faună specifice rezervațiilor naturale
- 4 Cea mai bună perioadă de vizitare a Limanului Razim
- 5 Descoperă cele mai atractive activități de turism din zonă
Biodiversitatea Deltei Dunării este, așa cum deja știm, una impresionantă. Pentru a descoperi sudul Deltei, câteva zile în împrejurimile Lacului Razim este o idee excelentă. Îți oferim toate informațiile de care ai nevoie, pentru a te bucura de frumusețile celui mai mare lac natural din România.
- Particularitățile geografice și istorice ale Lacului Razim
- Complexul lagunar Razim-Sinoe: lagunele și alte componente naturale
- Care sunt speciile de floră și faună specifice rezervațiilor naturale
- Cea mai bună perioadă de vizitare a Limanului Razim
- Descoperă cele mai atractive activități de turism din zonă
Particularitățile geografice și istorice ale Lacului Razim
Lacul Razim este o lagună imensă, localizată în partea estică a României, județul Tulcea, în imediata biodiversitate a Deltei și lângă Marea Neagră. Din punct de vedere geografic, având în vedere particularitățile sale, denumirea corectă ar fi limanul Razim (sau Razelm).
Cunoscut ca Halmyris și Iancina, în documentele istorice ale Antichității și Evului Mediu, Razim s-a format prin închiderea cordoanelor litorale, devenind cel mai mare lac din România. Înainte de lucrările de îndiguire din anii 1980, limanul comunica, prin Gura Periteașca și Gura Portiței, cu Marea Neagră. Astăzi, el este despărțit de aceasta, fiind alimentat cu apă din Dunăre, prin canalele Dranov și Dunavăț, dar și prin brațul Sf. Gheorghe. Cândva, aici a fost un golf al Mării Negre.
Dincolo de aceste detalii geografice și istorice, Razim ascunde și povești care nu sunt tocmai frumoase. O legendă spune că mulți pescari care plecau pe lac nu mai reușeau să se întoarcă la soțiile și copiii lor. Localnicii spun că lacul fiind mare, uneori, mai ales când vântul bate puternic, se formează valuri uriașe, care te pot răsturna ușor din barcă. Prin urmare, este considerat un lac foarte periculos pentru amatori și pentru cei care vor să se scalde în el.
Se poate ajunge în zona Lacului Razim accesând pitorescul drum județean 222. Localitățile de unde poți admira întinderea lacului sunt Sarinasuf, Sabangia, Enisala, Sălcioara sau Jurilovca. Te asigurăm că peisajele te vor încânta.
Dunărea a creat pe teritoriul țării noastre un adevărat paradis natural. Înainte de a pleca în explorare, află curiozități și informații despre 👉 Delta Dunarii.
Complexul lagunar Razim-Sinoe: lagunele și alte componente naturale
Complexul lagunar Razim-Sinoe este format din mai multe lacuri principale și secundare, de tip lagună. Uite care sunt cele mai importante unități hidrografice ale acestuia:
- Lacul Razim. Cel mai mare lac de apă dulce din România, cu o suprafață de aproximativ 400 km² și o adâncime ce nu depășește 3 metri;
- Lacul Babadag. Deși la prima vedere pare un lac de sine stătător, el comunică, prin canalul Enisala, cu lacul Razim;
- Lacul Golovița. Aparține de unitatea hidrografică a Lacului Razim;
- Lacul Zmeica. Face parte tot din unitatea hidrografică a Lacului Razim;
- Lacul Sinoe. Este cel de-al doilea lac reprezentativ al complexului lagunar, cu o suprafață de aproximativ 135 km². Din unitatea sa hidrografică mai fac parte lacurile Nuntași și Histria.
Pe lângă sistemul de lagune, care comunică prin canale, mai regăsim și alte componentele naturale de un real interes pentru biodiversitatea țării noastre. Descoperă, mai jos, care sunt principalele rezervații naturale din această zonă.
Rezervația naturală Grindul Lupilor
Se află între lacurile Zmeica și Sinoe, fiind o fâșie lungă de nisip. Grindul maritim, care separă cele două lacuri principale, Razim și Sinoe, face parte din Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Aici există un centru de monitorizare ornitologică.
Rezervația naturală Insula Popina
Se află în nordul Lacului Razim, accesul turiștilor în insula Popina fiind interzis. Această insulă calcaroasă are un statut aparte, fiind singura formațiune de acest tip care se mai poate admira în România. În trecut, i se mai alătura Insula Șerpilor, astăzi ruso-ucraineană, precum și Insula Ada Kaleh, acoperită de apele Dunării, în urma construirii barajului Porțile de Fier.
Insula Popina, cu o suprafață de cca. 100 ha, este o rezervație naturală cu 10 arii strict protejate. Din 1994, insula a devenit parte din Rezervația Biosferei Deltei Dunării.
Rezervația naturală Complexul Periteașca-Leahova
Se află în partea estică a Lacului Razim, fiind inclusă și ea în Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Zona nisipoasă Periteașca-Leahova, ce are mai multe lacuri mici în componență, dar și grinduri, insulițe și canale, separă Lacul Razim de nisipurile litorale ale Mării Negre.
În Delta Dunării vei găsi mai multe opțiuni de cazare, însă te invităm la 👉 Dolphin Camping, în Sfântu Gheorghe. Ai parte de confort, în căsuțe simple din lemn, sau există posibilitatea de a te conecta cu natura, în zona de camping, la cort. Suntem convinși că locul tău este aici, unde Delta Dunării și Marea Neagră sunt împreună.
Care sunt speciile de floră și faună specifice rezervațiilor naturale
Lacul Razim, dincolo de statutul unic pe care îl are pentru țara noastră, prezintă o faună și o floră diversificate. Pe suprafața apei, se pot observa specii de plante plutitoare, precum nuferi, iarba broaștelor sau ciulinele de apă. Malurile sunt înfrumusețate de specii de sălcii. În adâncuri, există numeroase specii de pești, de la crap și caras până la sturion, știucă, șalău și somn. Nu în ultimul rând, păsările acvatice (pelicani, lebede, cormorani, rațe și gâște sălbatice) înfrumusețează peisajul Razimului.
Speciile de floră și faună diferă în funcție de specificul fiecărei componente naturale prezentate mai sus, după cum urmează:
- În Rezervația Naturală Grindul Lupilor sunt numeroase specii de păsări de baltă. Cele mai specifice sunt limicolele, care formează aici un adevărat paradis. De asemenea, vegetația de stepă și mlăștinoasă, cu mult stufăriș, ascund specii precum popândăul, acvila pitică sau prigoria;
- În Rezervația Naturală Insula Popina există o floră specifică stepei dobrogene. Ea creează habitate excelente pentru animalele care trăiesc aici, fiind și un popas pentru păsările migratoare. În plus, sunt câteva insecte și reptile unice, care caracterizează acest loc; de exemplu, specia de păianjen văduva neagră sau lăcusta Isophya dobrogensis. De asemenea, planta endemică Ornithogalum oreoides se află pe insulă;
- În Rezervația Naturală Complexul Periteașca-Leahova se regăsesc condiții prielnice pentru păsările migratoare, dar și sedentare, de exemplu călifarul alb, pelicanul creț sau gâsca cu gât roșu. Totodată, mai multe specii floristice, precum ochiul lupului sau aliorul, dau farmec acestei zone.
Cea mai bună perioadă de vizitare a Limanului Razim
Limanul Razim poate fi vizitat în orice perioadă a anului. De exemplu, iarna, lacul poate îngheța și, astfel, se formează un peisaj inedit.
Primăvara târziu și toamna devreme sunt, însă, două perioade foarte potrivite. Pe lângă faptul că este un interval specific migrațiilor păsărilor, cromatica peisajelor naturale de aici este una deosebită. Colinele verzi, vegetația aridă de stepă și coloristica albastru-verzuie a lacurilor creează un veritabil tablou dobrogean.
Descoperă cele mai atractive activități de turism din zonă
În zona Lacului Razim, având în vedere vecinătatea acestuia cu Delta Dunării, Marea Neagră și atracțiile de uscat ale Dobrogei, ai mai multe activități de turism pe care le poți bifa. Uite ce îți recomandăm să faci:
Plimbă-te cu barca
Ai posibilitatea să faci o plimbare cu barca, fiind o excelentă oportunitate de a vedea suprafața impresionantă de apă a Razimului, precum și o mică parte din frumusețile existente aici.
Așadar, sunt bărci turistice, întreținute și foarte bine echipate, care fac trasee în Deltă, incluzând și Lacul Razim. Astfel de plecări se pot face, de exemplu, din localități precum Sarichioi sau Jurilovca. De asemenea, se pot închiria bărci pentru activități de relaxare, birdwatching sau pescuit.
Paradisul Deltei se poate descoperi cel mai bine de pe apă. Uită de zgomotul urban, de stresul cotidian și de agitația de pe uscat! Ți-am pregătit numeroase 👉excursii cu barca Delta Dunarii, astfel încât să bucuri de spectacolul naturii.
Plănuiește o partidă de pescuit
Dacă iubești să pescuiești, zona Lacului Razim și, în general, complexul lagunar Razim-Sinoe, sunt recunoscute pentru numeroasele specii de pești. Totuși, capturile de șalău rămân preferate de mulți pescari pasionați. Cel mai bune rezultate le ai din barcă, însă poți găsi și câteva zone de pescuit direct de pe mal.
Ține, însă, cont de prohibiția de pescuit, pentru a nu încălca prevederile legale care există an de an, printr-un ordin guvernamental special.
Vizitează un sat pescăresc tradițional
Jurilovca este un sat pescăresc care merită vizitat. Aici regăsești una dintre cele mai mari comunități de pescari din Delta Dunării.
Albul și albastrul caracterizează casele lipovenilor de aici. Tradițiile și obiceiurile sunt respectate, un bun exemplu fiind faptul că portul tradițional lipovenesc este obligatoriu în biserică. De asemenea, în cadrul unor evenimente locale importante, așa cum este Ziua Peștelui (octombrie) sau Festivalul Borșului (sfârșit de august-început de septembrie), satul are o atmosferă aparte.
Vei vedea imediat, mai jos, că Jurilovca este un important punct de plecare spre diverse atracții din zonă.
Sarichioi este unul dintre satele pescărești cu iz tradițional pe care îl poți vizita, fiind „inima” rușilor-lipoveni din Dobrogea.
Poți vizita portul vechi, un loc pitoresc și foarte frumos amenajat. Dacă ai timpul necesar, să admiri apusul pe Lacul Razim va fi o experiență de neuitat. De asemenea, găsești o tavernă renumită pentru preparatele din pește. Sarichioi înseamnă și plaje sălbatice, dar și case tradiționale lipovenești care merită descoperite la pas.
Fă o excursie spre Gura Portiței
O frumoasă excursie de o zi poate fi la Gura Portiței. Cel mai repede se ajunge cu o șalupă luată din Jurilovca. Se organizează astfel de excursii, prin urmare, tot ce trebuie să faci este să rezervi o astfel de plecare. Tot din Jurilovca, un vaporaș are plecări zilnice spre Gura Portiței.
Gura Portiței este un loc superb, unic în România și chiar în Europa. Aici își dau întâlnire Dunărea și Delta. Te așteaptă, așadar, o mini-destinație cu plaje sălbatice și o atmosferă extrem de liniștită.
În apele Deltei se regăsesc sute de specii de păsări. Unele sunt migratoare, altele stătătoare. Prin prezență, cântece și culori, toate au un farmec aparte. Hai să le descoperi prin activitati de birdwatching!
Explorează Cetatea Enisala
Cetatea Enisala, fostă fortăreață genoveză, stă cocoțată pe un deal calcaros, în apropiere de malul Lacului Razim. Este un loc perfect pentru a admira imensa întindere de apă. De la Enisala poți vedea atât Lacul Babadag, cât și Lacul Razim.
Este o cetate mică, nu foarte bine valorificată, însă cu o panoramă superbă asupra acestei zone a Dobrogei. Merită să ajungi aici, pentru câteva fotografii reușite. Nu rata micuțul muzeu amenajat lângă cetate.
Admiră peisajul de la Capul Doloșman
La Capul Doloșman, după o mică drumeție pe un drum de macadam, ai o superbă panoramă asupra complexului lagunar Razim-Sinoie. Se ajunge tot dinspre localitatea Jurilovca, iar mașina se lasă undeva în apropiere.
Relieful este unul spectaculos, asemănător cu Kaliakra bulgarilor. Cu alte cuvinte, o coastă înaltă și stâncoasă, de unde poți privi foarte bine Lacul Razim și chiar restul întinderilor de apă din zonă. Aici vei vedea și ruinele cetății Argamum, se pare, mai veche decât Histria.
Lacul Razim este, fără îndoială, un paradis acvatic superb din sudul Deltei Dunării. Include-l în activitățile tale de vizitare și admiră frumusețile sălbatice de aici! Explorările necesită și binemeritate pauze, așadar, nu ezita să faci un popas gastronomic, în care să descoperi savuroasele rețete pescărești locale.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock