Împreună cu Delta Dunării și litoralul Mării Negre, Munții Măcinului completează un trio deosebit al Dobrogei noastre.

Ar fi păcat să nu admiri măcar o dată peisajele naturale existente aici.

Prin urmare, îți recomandăm un top al celor mai frumoase trasee din Munții Măcin, dar și câteva atracții turistice din împrejurimile pitorești ale acestora pe care să le pui pe listă.

  • Munții Măcinului: particularități și curiozități
  • Top 6 trasee turistice din Munții Măcinului
  • Atracții turistice din împrejurimile Munților Măcin

Munții Măcinului: particularități și curiozități

Înainte de a descoperi traseele și atracțiile turistice din zona Munților Măcinului, este important să cunoști principalele particularități fizico-geografice, precum și câteva curiozități care te vor convinge să le vizitezi.

Munții Măcinului sau Munții Măcin, fiindcă îi vei găsi sub ambele denumiri, nu sunt atât de populari precum lanțul Munților Carpați, însă vei vedea că au lucruri aparte de descoperit.

Munți cu aspect de deal

Munții Măcinului au aspectul unui deal, fiind, totodată, cea mai înaltă unitate de relief din Podișul Dobrogei. Cu ai săi 467 m altitudine, Vârful Țuțuiatul este cel mai înalt pisc pe care îl poți cuceri destul de ușor.

Sunt localizați în nord-vestul Dobrogei, pe teritoriul județului Tulcea. Îi poți accesa rutier pe drumul național 22E, traversând Dunărea la Galați. Prin Brăila, accesul se face pe drumul european E87, apoi pe drumul național 22D prin localitatea Măcin. De aici se observă foarte bine Culmea Pricopanului, cea mai spectaculoasă zonă a Munților Măcin. Ulterior, o poți lua spre localitatea Greci, pentru a te apropia de Vârful Țuțuiatu.

Din interiorul Dobrogei, pe raza localității Horia, ai drumul județean 222A, cunoscut și sub denumirea de Pasul Teilor. Acesta face legătura cu localitatea Luncavița, fiind practic o trecătoare între Munții Măcin și Podișul Niculițel.

Peisaj Munții Măcin

Peisaj Munții Măcin

Munții Măcin, cei mai vechi munți din România

Munții Măcin reprezintă cea mai veche formațiune geologică din țara noastră. Ei s-au format în orogeneza hercinică, peisajul montan fiind caracterizat de formațiunile granitice megalitice în contrast cu vegetația de stepă dobrogeană. Cercetările din zonă arată că s-au găsit roci care datează de acum 650 de milioane de ani. Cu alte cuvinte, de pe vremea când dinozaurii nu apăruseră.

Peisajul ruiniform pe care îl vei vedea este din cauza acțiunii puternice de dezagregare a rocilor (în termeni geologici, de erodare), care continuă până în prezent. Este și o explicație a faptului că acești munți au aspect de deal. În orice caz, nouă ni se pare, păstrând proporțiile, că munții aceștia, completați de restul peisajelor dobrogene, sunt un fel de „Sierra Nevada a României”.

Prin urmare, chiar dacă altitudinea lor este mică, în nordul Dobrogei vei găsi cei mai vechi munți din România.

Munții Măcin – Parc Național cu o biodiversitate unică

Parcul Național Munții Măcin are o suprafață de 11.000 de hectare și este singurul parc național care nu se află în Munții Carpați. A fost declarat parc național în anul 1998. În rândurile următoare vei vedea ce biodiversitate unică ascunde.

Flora și Fauna din Munții Măcin

În Parcul Național Munții Măcin există aproximativ 2.000 de specii de plante, unde circa 70 de specii sunt considerate rare, iar 27 de specii sunt clasificate ca fiind endemice. Printre cele mai interesante plante menționăm clopoțelul dobrogean, feriga mediteraneană, bujorul, capul-șarpelui sau garofița pitică.

Fauna este diversificată, cu numeroase specii de păsări, reptile, mamifere sau insecte.

Șoimul dobrogean, mierla de piatră și pițigoiul de livadă sunt specii de păsări rare care trăiesc aici. În Munții Măcin sunt și numeroase rozătoare de stepă, unele unice în Europa, așa cum este „hamsterul românesc”. Printre reptilele importante de menționat și care sunt protejate se numără țestoasa dobrogeană, balaurul dobrogean (cel mai mare șarpe din România) și vipera dobrogeană cu corn.

Nu în ultimul rând, peste 1.400 de specii de insecte conviețuiesc în acest habitat natural. Fluturele ochi de păun de noapte – cel mai mare fluture din Europa – îl poți admira aici.

Bujor dobrogean pe cărările Munților Măcin

Bujor dobrogean pe cărările Munților Măcin

Berze la poalele Munților Măcinului

Broasca țestoasă de uscat dobrogenă

Broasca țestoasă de uscat dobrogenă

Balaurul dobrogean - cel mai mare șarpe din România

Balaurul dobrogean - cel mai mare șarpe din România

Rezervații din Munții Măcin

Sunt conservate 10 habitate de interes. Unele sunt unice în lume, precum este pădurea de fag dobrogeană. De asemenea, două zone sunt strict protejate. Sunt catalogate drept rezervații științifice, prin urmare, ele nu pot fi vizitate de turiști, ci doar pentru activități de cercetare.

  1. Rezervația științifică Valea Fagilor. Sunt părți de păduri seculare în care există fagi cu diametru de un metru și înălțimi de până la 30 de metri. Specia de fag protejată aici este fagul tauric, o combinație între fagul autohton și fagul oriental.
  2. Rezervația științifică Moroianu. Sunt arii de conservare cu pajiști uscate cu stepă de loess specifică Dobrogei, pășuni și păduri de gorun, tei, stejar sau frasin. Aici trăiesc specii protejate de păsări, reptile și nevertebrate.

Munții Măcin și Via Pontica

Deasupra munților Măcin se regăsește și Via Pontica, un culoar impresionant de migrație a păsărilor, al doilea cel mai mare din Europa. Altfel spus, toamna trec pe aici peste 10.000 de păsări de pradă care călătoresc spre Africa. La fel se întâmplă și primăvara, de data asta în sens invers, dinspre Africa spre Dobrogea. Dacă îți place să observi păsările (birdwatching), vei putea admira un adevărat spectacol al naturii.

Cauți un loc izolat în Tulcea, unde să ai Delta Dunării și Marea Neagră împreună? Te așteptăm să te cazezi în 👉 casutele Dolphin Camping. Vino și bucură-te de aer curat, peisaje naturale și apusuri de soare unice!

Top 6 trasee turistice din Munții Măcinului

Dificultatea traseelor din Munții Măcinului este, în principiu, una ușoară. Totuși, ține cont de lungimea traseelor. Ea diferă, de la 1,5 km, respectiv 1-2 ore, până la 25 de km, respectiv 9-10 ore.

Drumeții în Munții Măcin

Culmea Pricopanului și Vârful Țuțuiatu sunt două trasee principale pe care le poți face în Munții Măcinului. Sunt posibile mai multe drumeții, însă noi ne-am rezumat la cele mai importante 6 trasee turistice din Munții Măcinului. Iată-le:

1. Culmea Pricopanului

Traseul are o lungime de 6 km și este marcat cu bandă albastră. Pornește din localitatea Măcin, aceasta fiind și punctul de retur al drumeției. Durata aproximativă de parcurs este de 5 ore.

Este cel mai spectaculos traseu din Munții Măcin, cu numeroase stânci ascuțite. Aici vei putea admira panorame spectaculoase asupra Depresiunii Măcin, Depresiunii Dunării și a Luncaviței. Pe vreme senină și fără nebulozitate, poți vedea inclusiv siluetele orașelor Galați și Brăila.

Vedere asupra Culmii Pricopanului din Munții Măcin

2. Vârful Țuțuiatu

Al doilea cel mai căutat traseu este cel spre vf. Țuțuiatu – cel mai înalt punct din Munții Măcin. Traseul are o lungime de 7 km și este marcat cu triunghi albastru. Pornește din localitatea Greci și se termină la punctul de informare Cetățuia. Durata aproximativă de parcurs este de 7 ore, prin urmare, începe dimineața acest traseu!

Este un itinerar foarte frumos, în vârf având prilejul să observi Culmea Pricopanului, Dunărea, orașele Galați și Brăila, dar și depresiunile și zonele de șes ale Dobrogei de Nord.

Drumeție spre Vârful Țuțuiatu din Munții Măcin

Drumeție spre Vârful Țuțuiatu din Munții Măcin

3. Poveștile Măcinului

Traseul are o lungime de 6 km și este marcat cu cerc albastru. Pornește din localitatea Greci și se termină undeva în apropierea ei. Durata aproximativă de parcurs este de 3 ore.

Este un traseu dedicat tuturor celor care vor să descopere poveștile Măcinului. Am putea spune că este un traseu de bază, mai ales pentru cei care nu cunosc mai nimic din ce înseamnă Măcin și Dobrogea. Ca o veritabilă lecție școlară, traseul urcă până spre poalele Vârfului Cartalu. Poți avea norocul de a vedea balaurul dobrogean, cel mai mare șarpe din țara noastră.

4. Dealul cu Drum

Traseul are o lungime de 14 km și este marcat cu triunghi roșu. Pornește din localitatea Greci și se termină în Nifon. Durata aproximativă de parcurs este de 4-5 ore.

Este o plimbare ușor de efectuat, chiar și iarna. Peisajele sunt variate, de la zone stâncoase la păduri tipice dobrogene. De asemenea, fauna și flora sunt diversificate, cu posibilitatea de a vedea milițeaua dobrogeană, șarpele lui Esculap sau acvila țipătoare mică.

5. Cozluk

Traseul are o lungime de 16 km și este marcat cu punct roșu. Pornește din localitatea Greci, aceasta fiind și punctul de retur al drumeției. Durata aproximativă de parcurs este de 7 ore. Tot dimineața îți recomandăm să pornești.

Este un traseu dedicat cu precădere geologilor sau iubitorilor de formațiuni geologice din mai multe ere. Peisajele alternează, de la stânci, văi, vârfuri până la păduri cu poieni stepizate.

Pădure Cozluk

6. Pietrosul Dobrogean

Traseul are o lungime de 7 km și este marcat cu bandă galbenă. Pornește din DJ 222A, la bariera de intrarea pe traseul Țuțuiatu, și se termină tot în DJ 222A, la Fântâna lui Lăcustă. Durata aproximativă de parcurs este de 3 ore.

Este un traseu ușor cu puncte de belvedere frumoase și specii de plante și animale interesante, precum stejarul balcanic, arțarul tătăresc, gușterul dobrogean sau broasca țestoasă de uscat, mai ales în pădurile dobrogene dintre Pietrosu I și Pietrosu II.

Mai multe informații detaliate despre traseele disponibile, împreună cu hărți tematice, găsești pe site-ul Parcul National Muntii Macinului.

Cicloturism în Munții Măcin

În privința practicării cicloturismului în Munții Măcin, iubitorii de biciclete și aventură în natură au la dispoziție mai multe trasee de cicloturism de dificultate medie. Ele unesc localitățile din jurul Munților Măcin, cu drumuri preexistente prin păduri.

De exemplu, pe traseul Tulcea – Niculiţel – Isaccea – Garvăn – Jijila – Măcin – Turcoaia – Cerna – Babadag – Tulcea sunt nenumărate locuri frumoase, cu peisaje naturale, cetăți și mănăstiri ce pot servi drept popas. Poți include o parte din traseele de drumeții din Munții Măcin pentru aventuri cu o bicicletă mountain bike.

Cu bicicleta în Munții Măcin

Echitație în Munții Măcin

Dacă vrei o experiență inedită, poți descoperi frumusețea Munților Măcin prin echitație. Este disponibil, așadar, un traseu ecvestru cu o lungime de 16 km.

Ruta acestuia este: Padoc cai – Cerna – Valea Arsu – Vf. Şaua Mare, Vf. Arheuziu – Vf. Archizel – Vf. Lifante – Vf. Pietrele Albe – Vf. Mangina – Valea Puturoasa – Padoc cai. Este un traseu ecvestru care străbate tot felul de peisaje specifice acestei zone dobrogene, de la piscuri, poieni până la drumuri de pământ printre culturi agricole. Pe tot parcursul traseului, vei avea parte de un ghid însoțitor specializat.

La Dolphin Camping ți-am pregătit multe experiențe frumoase, astfel încât să nu-ți dorești nimic altceva. Mai mult decât o activitate sportivă, distrează-te cu prietenii sau familia la o sesiune de 👉 tir cu arcul!

Atracții turistice din împrejurimile Munților Măcin

Din punct de vedere rutier, distanțele dintre atracțiile turistice din zona Munților Măcin nu sunt deloc mari. În continuare, îți prezentăm câteva idei de a-ți petrece timpul liber în această zonă a Dobrogei:

  • Lacul Iacobdeal. Se află în imediata apropiere a Munților Măcin, lângă localitatea Turcoaia. Lacul de smarald s-a format prin dinamitare, în urma unei exploatări de granit din zonă. Este un loc inedit, perfect pentru câteva clipe petrecute în natură.

👉 Citește mai multe despre lacul Iacobdeal – unic în România! Pe lângă autenticitatea locului, vei găsi și facilități de campare sau picnic.

  • Cetatea Arrubium. Foarte aproape de orașul Măcin, spre periferia acestuia, cetatea Arrubium este un fost castru roman. Astăzi este o ruină cu vedere la brațul Măcin – Dunărea Veche.
  • Mănăstirea Valea Teilor. Sunt mai multe lăcașuri de cult frumoase, așezate în mijlocul naturii. Un foarte bun exemplu este mănăstirea Valea Teilor, unde vei găsi liniște, flori și peisaje frumoase. Drumul nu este asfaltat, dar se poate ajunge cu orice tip de mașină. De asemenea, poți ajunge chiar și cu bicicleta.
  • Podgoria Sarica-Niculițel. Vinurile de Dobrogea sunt excelente, vița-de-vie fiind răsfățată de soarele și climatul blând existent aici. Merită să faci o vizită la crama Sarica-Niculițel și să descoperi faimoasele vinuri produse aici. Dacă tot ești în zonă, vizitează și Bazilica de la Niculițel, care prezintă o criptă foarte interesant amenajată.

Observatorul Astronomic de la Luncavița. Este amplasat pe Dealul Pietrișului, fiind prima comună din țară cu observator astronomic. În plus, comuna este amplasată pe două arii protejate: Delta Dunării și Munții Măcin. Bujorii și teii completează peisajele naturale ale zonei.

Panoramă Lacul Iacobdeal din Dobrogea

Panoramă Lacul Iacobdeal din Dobrogea

Interesul turiștilor este din ce în ce mai mare pentru această zonă pitorească a Dobrogei, iar Munții Măcinului reprezintă, cu siguranță, o experiență de neratat în județul Tulcea. În concluzie, dacă iubești frumusețile naturale și activitățile outdoor, descoperă și tu farmecul Munților Măcin și împrejurimile acestora!

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock